Drivdalen i vinden, Logo, mogop og moskus. Historien til Drivdalen Idrettslag
Knapp venstre

Tilbake til historie

  
  
  
  
  
  
  
  
  
  

Drivdalen idrettslags historie

1945-2015

Drivdalen idrettslag (DIL) ble stiftet 4. juli 1945, og første formann var Ingebrigt Sneve. Det hadde i mange år vært stor idrettsaktivitet i Drivdalen, men dette hadde gått i bølgedaler, og gjennom tida hadde det ikke vært noen kontinuerlig lagsdrift.

 

Så tidlig som i 1902 ble det holdt skirenn på Engan. I 1912 kom lærer Halvor Holder fra Beitstad til Engan. Han startet Drivdalen skilag i 1915 og det ble arrangert både hopprenn og langrenn i årene framover. Flere hoppbakker ble holdt i stand i denne tida.

 

Fra 1930 til 1940 var det også stor idrettslig aktivitet da Drivdalen Arbeiderlags Idrettsforening besto. Om det ikke var så store stevner, var aktiviteten stor både innen vinteridrett og sommeridrett. Egen idrettsplass ble bygd – Moabanen på Engan.

 

Under krigen var idrettslige aktiviteter forbudt, men det ble likevel arrangert hopp- og langrennskonkurranser. Vinteren 1945 arrangerte drivdalingene det første Snøfjellrennet. Siste krigsvinteren ble det også arrangert hopp og langrenn på Drivstua med norske flagg på hoppet og hornmusikken spilte «Ja vi elsker».

 

Ingebrigt Sneve var en sentral person i idretten i Drivdalen, men mest kjent ble han vel for sin tur til fots fra Trondheim til Oslo. Turen tok 5 døgn, 5 timer og 20 minutter, og han satte ny rekord.  DIL arrangerer hvert år siden 1981, andre helga i juni, Embretmarsjen til minne om denne bragden Ingebrigt sto for. Embretmarsjen gikk de første åra fra Driva om Vollan og tilbake, men fra 1988 ble marsjen flyttet til Vårstigen. Embretmarsjen samler hvert år mellom 300 og 400 deltakere. I 2008 gikk marsjen for 28. gang. For å hedre sin bestefars prestasjon, gikk Gunnar Sneve Trondheim-Oslo på rulleski sammen Per Ivar Forbregd i 2008. DIL var med og satte opp infotavler sammen med Oppdal Historielag i 1989 i Vårstigen.

 

Fra oppstarten i -45 og til 1954 var det stor aktivitet. Rundt 1950 spilte laget i 4. divisjon i fotball, og laget hadde også eget damelag i handball. Ved siden av vinteraktivitetene hopp og langrenn, drev medlemmene også med skøyter og luftgeværskyting. Sommers tid var friidrett viktig. Bl.a. ble det arrangert pokalkonkurranse mot Lønset il i løp, hopp og kast. Nevnes bør at Johannes Røtvei både var en god langrennsløper og friidrettsmann. Han hadde bl.a. kretsrekorden i 3000m på bane. Alfred Øvergård og Ludvik Brekka nevnes også som kjente idrettsutøvere fra lagets tidlige år. (Mange hoppbakker var i bruk,  bl.a Bortrebakken, der det siste renn ble arrangert i -52.)

 

I perioden fra 1954 lå aktiviteten nede fram til 1962. Det var også et opphold fra 1966 til 1970. Før 1970 var det stort sett bare folk fra Engan som var medlemmer i DIL. De som bodde nedenfor «Brekksvingene» var medlemmer i Oppdal il.

 

Rektor Steinar Grønn ved Drivdalen skole tok i 1970 initiativ til ny oppstart i idrettslaget. Nå var det like mange medlemmer på Driva og på Engan, og aktiviteten var voldsom fra folk i alle aldre. I 1972 ble lysløypa bygd, og samlet hele 180 deltakende drivdalinger til poengrenn på ski! Den store skiaktiviteten med poengrenn, treningsrenn og skimerkerenn førte til bygging av tidtakerbu i 1974.

Etter initiativ fra DIL ble lagkonkurransen Oppdalskarusellen, et kjempearrangement på 70-tallet. Ved et karusellrenn i 1977 var det hele 241 deltakere i lysløypa. Lagkonkurransen i karusellene var innbitt, men DIL mønstret deltakere i alle klasser, og sikret seg den ettertraktede «Wembleypotta» til odel og eie etter seier 3 år på rad. Dette blir vel stående som det absolutt største innen lagidretten i Drivdalen disse åra.

 

I 1972 ble det bygd idrettsplass ved Drivdalen skole. Her ble det arrangert poengløp på skøyter. Ellers var luftgeværskyting og terrengløp hovedaktiviteter i denne perioden ved siden av alle skirenna. Ved 30-årsjubileet i 1975 hadde DIL et medlemstall på ca. 260, altså 90% av alle drivdalinger!

Ola P. Hoel, høvedsmann under 30-årsjubileet, beskrev DILs oppblomstring slik: «Halvor Holder la egg i 1915, og Steinar Grønn klekket ut disse 55 år senere.»

 

I forbindelse med 30-årsjubileet tegnet Eli Sæteren klubbmerket med moskusen som senere har vært DILs emblem. Klubbdrakter ble laget i disse åra. Hvem husker vel ikke de oransjefargede drivdalinger? Draktene ble fornyet i 2001 – nå var det grønt!

 

Høsten 1976 ble terrengløpet Sætermorka Rundt arrangert første gang, og skirennet vinteren -77. I 15 år gikk disse konkurransene med stor deltakelse fra Sør-Trøndelag og Nord-Møre. På 80-tallet begynte DIL å organiserte parkering på Grønbakken og matstasjon i forbindelse med «Den Store Styrkeprøven» (til 1996). Moa-løypa i området Sætrumsmoen/Forbregdbakken ble anlagt i 80-åra, og i 1989 startet DIL med isfiskekonkurranse på Gåvålivatnet i påska (skjærtorsdag). På 90-tallet var «Stafetten for alle» (fra Dombås til Lom) populær med stor deltakelse. DIL stilte enkelte år med 2 lag à 25 deltakere (løp, sykling, roing)!

 

Nok en rektor ved Drivdalen skole var aktiv i utviklinga av idretten i Drivdalen. Bjørg S. Mathisen var fra høsten -75 til ut på 80-tallet en god administrator og sekretær i DIL. Men leder/formann ville hun ikke være. Hun var bl.a. idemaker til Embretmarsjen da den startet i 1981.

 

I 1986 tok DIL initiativ til Oppdals-langrenn, et samarbeid mellom alle lagene i Oppdal for å gi et tilbud til ungdommer, 14-25 år, som ønsket å satse på langrenn. Inntil 20 ungdommer inndelt i 3 grupper etter alder, var med. Etter sesongen -88/89 ble imidlertid de fleste i eldste gruppe tatt ut på kretslaget, noe som resulterte i at noen av lagene ikke hadde økonomi til å betale for løperne både på kretslaget og i OL. OL ble derfor lagt på is.

 

I 1988 var DIL med og bygde gang- og sykkelvei fra BUA til skolen, med bidrag fra «Styrkeprøven» og dugnad. Moabanen på Engan ble opprustet ved hjelp av spillemidler, med planering og grusing på 80-tallet.  Fra 1993 var OASE en viktig begivenhet, der DIL deltok med dugnadsinnsats og penger. Laget har i alle år bidratt med penger og dugnad v/utbedringer av utearealet ved skolen. Det har vært utstyr av div slag, flombelysning, opparbeiding av balløkke, akebakke, sandvolleybane og turstiger.  Skolen har vært en viktig samarbeidspartner for å fremme idrettslig virksomhet. Felles mål har vært å skape fysisk aktivitet til «folkehelsens fremme». Samarbeid med Opdalsbanken fra 1994 til ut på 2000-tallet om «Den Gylne Spaserstokk» var «i samme gate». DIL støttet også Oppdal Kulturhus med kr. 10.000,- i 2001.

 

I 2000 var laget med og ryddet Nordre Vårstig i samarbeid med Statens Vegvesen. Laget har nå samarbeidsavtale med SVV om tilsyn/enkel rydding i hele Vårstigen.

 

Trimposter i nærmiljøet har vært et satsingsområde siden 90-tallet. Nå er det 10 trimposter fra Sætrumsmoen i nord til Hesthåggåkleiva i sør, Dugurdmålsteinen i øst, til Skrustølen i Åmotsdalen i vest. 6-7000 besøk registreres nå på postene hvert år. Til 60-årsjubileet i 2005 ble det laget en egen brosjyre «Trim med DIL».

 

DIL er ingen «utgått» 70-åring. Mange står fortsatt på for fellesskapet i Drivdalen. Ny tidtakerbu ved lysløypa er planlagt og bygging så vidt startet. Flere nye turstiger i nærmiljøet er ryddet og merket de siste årene. DIL vil fortsatt være med å bidra til «folkehelsens fremme». Breddeidrett og trim er satsingsområder. Vi nevner i fleng: barneidrettsskole, skidager, poengrenn, terrengløp, St.Hansfeiring, gåtrim, trimposter, fotballturneringer, innendørstrening/trim for alle aldersgrupper, Embretmarsjen, Isfiske, preparering av skiløyper osv. Dette har og er, fortsatt mulig takket være stor dugnadsinnsats fra medlemmene. Økonomien i laget er bra, dyktige tillitsvalgte har gjennom årene skaffet nødvendige midler til veie til de forskjellige aktivitetene. 70 år med DIL vil fortsette med mange varierte tilbud i nærmiljøet. – Og i alle år har trivsel og den sosiale delen vært viktig!

(Ola Arne Aune 7/3 2015)

 

70 år med Drivdalen idrettslag