Plassastoggo
- Turgeneralene
- 4. feb. 2020
- 2 min lesing
Oppdatert: 17. apr. 2020
Turtype: Fottur.
Lengde: ca 800 m en vei.
Vanskelighetsgrad: Lett.
Parkering: Parker i Driva sentrum, på tomta etter "gamle Driva samvirkelag" Kryss E6, og gå til Smegarden Camping.
Pilegrimsleden går her, så følg skiltingen. Kun etter 300 meter ser du Plassastoggo.
Ønskes en rundtur kan en følge Pilegrimsleden videre opp til Vinstradalsvegen, og følge Vinstradalsvegen tilbake til Driva sentrum ca 1 km.
Hvorfor ikke ta med kaffen eller middagen til Plassastoggo, ved Smegarden Camping? Ei gammel stue som står åpen for alle, med sittebenker og bålpanne. Et koselig og lett tilgjengelig turmål.
Vinstradalen og Loe utmarkslag har lagt til rette for overnatting for pilegrimer i Plassastoggo. Overnattingen koster kr 150 per natt, og forhåndsreservering er ikke nødvendig. Les mer på de offisielle sidene til pilegrimsleden

HISTORIE:
På Bruvollen står det ei gammel stue som til daglig kalles "Plassastoggo". Dette navnet har den fått etter Ole O. Skoremsplass (1879-1957) som bodde her fra mellomkrigstida til på 1950-tallet. Stua sto opprinnelig på en plass som kalles "Stenhaugen" sør for Engan stasjon, men måtte flyttes på grunn av anleggsarbeidet på Dovrebanen. Stua ble da flyttet til Bruvollen.
Etter at Ole Skoremsplass døde bodde familien Karlsen der i noen år, men fra 60-tallet og fram til i dag har plassen vært fraflyttet og huset var i sterkt forfall da Vinstradalen og Loe utmarslag sommeren 2009 begynte arbeidet med å sette den i stand. Prosjektet fikk støtte fra landbruksforvaltningen i Oppdal kommune (SMIL-midler), Pilotprosjektet for Pilegrimsleden og Blilyst.
Plassastoggo står åpen for pilegrimer og andre turfolk hele året. Tilbudet er et lavstandardtilbud for overnatting og rastepauser. Fasilitetene er enkle med utedo, vann fra elva, matlaging på vedkomfyr eller gassbluss og overnatting på to enkle trebisker. Men for den som liker sjarmen i ei gammel tømmerstue med ild på lysovnen (peisen) og stearinlys er dette et ypperlig tilbud.
På Bruvollen er det også ei gammel slåtteeng som utmarkslaget ønsker å ta vare på. 31. juli 2010 ble derfor historiens første Drivdalsmesterskap i ljåslått arrangert på Bruvollen. Det var ti deltakere, 5 kvinner og 5 menn, og Jon Olav Ekrann gikk av med seieren! Etter ljåslåtten var det hesjing og servering av slåttegraut. Drivdalsmesterskap i ljåslått har blitt et årlig arrangement siste lørdagen i juli.
Slåtteenga på Bruvollen har gjennom naturtypekartlegging i Oppdal kommune fått status som viktig for å bevare det biolgiske mangfoldet. Vinstradalen og Loe utmarkslag har i samarbeid med Oppdal kommune utarbeidet en skjøtselsplan for slåtteenga på Bruvollen. Det er også ei utstilling om slåttemark og slåttetradisjoner her.
Rett ved Bruvollen ligger jernbanebrua over Vinstra som er et minnesmerke over flott ingeniørkunst og hardt kroppsarbeid fra tida da Dovrebanen ble bygd.
Comentarios